Písomné maturitné skúšky z ukrajinčiny dnes absolvuje 27 gymnazistov

19.03.2010 Prešov

Prešov 19. marca (TASR) – Štvordňový maratón písomných maturít dnes ukončí skúškou z ukrajinského jazyka 27 gymnazistov Spojenej školy Tarasa Ševčenka v Prešove.
Ide o jedinú strednú školu s vyučovacím jazykom ukrajinským na Slovensku.
Ako dnes uviedla pre TASR zástupkyňa riaditeľa školy Ljubov Gojdičová, študenti tejto školy skladajú maturitné skúšky zo štátneho, materinského a cudzieho jazyka a okrem toho si volia aj ďalší predmet. Písomnú časť začali skúškou zo slovenčiny a pokračovali cudzím jazykom. Tí, ktorí si vybrali matematiku, napísali test vo štvrtok a dnes všetci končia ukrajinčinou.
\"Písomná skúška z ukrajinčiny sa skladá z testu, ktorý absolvujú predpoludním a po obedňajšej prestávke sa píše esej na témy, ktoré vyhlásia rozhlasom, \" povedala Gojdičová.
Okrem žiakov zo Slovenska sú v maturitnom ročníku aj dve Ukrajinky. Jednou z nich je Andriana Baleha z Užhorodu, ktorá nastúpila už do deviateho ročníka spojenej školy a neskôr urobila prijímacie pohovory aj na gymnázium.
\"Prišla som sem, lebo sa dalo skombinovať ukrajinčinu aj slovenčinu. Plánujem ďalej študovať na Slovensku medzinárodné vzťahy na Ekonomickej univerzite v Bratislave, \" povedala 19-ročná maturantka. Uviedla, že v slovenčine sa zdokonalila. Výsledky z maturitných skúšok síce ešte nepozná, ale myslí si, že dopadli podľa jej predstáv. Gymnazistka svoj pobyt v Prešove využila aj na štúdium angličtiny na štátnej jazykovej škole.
Gojdičová konštatovala, že väčšina maturantov z ich gymnázia sa hlási predovšetkým na vysoké školy humanitného zamerania, v menšom počte si vyberajú technické smery.
Zriaďovateľom Spojenej školy Tarasa Ševčenka je Prešovský samosprávny kraj a škola má dve organizačné zložky. Na základnej škole je deväť tried, ktoré navštevuje 149 žiakov. Štvorročné gymnázium má v súčasnosti 133 študentov. Prešovský samosprávny kraj má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti spolu 82 stredných škôl, z toho je 55 stredných odborných škôl, 17 gymnázií, sedem spojených škôl a tri zdravotnícke školy. Navštevuje ich viac ako 38.000 žiakov.
 

Vyberte región